Boleh saya mintak pendapat awak?

Hello and goodnite everybody.

Harini aku nak kongsi something personal. Eh tak berapa nak personal sgt lah. Well aku cuma nak korang baca and tinggalkan pendapat korang. Err sebab tadi aku ada present pasal cerita disebalik lagu Hurt yg dinyanyikan oleh Christina Aguilera. Lagu tuh bila korang betul feel and faham apa cerita disebalik lagu tuh mmg macam touching sikit lah.

Okay kita mula macam ni. Katakan kau kenal someone ni yang mungkin tergolong dalam orang yang kau sayang and dia tu mmg orang penting dalam hidup kau. Tapi macam mana kalau orang penting dlm hidup kau tu buat something menyakitkan hati and mungkin buat benda yg JAHAT GILA kat korang. Jahat GILA eh bukan JAHAT sikit.

Boleh ke korang nak maafkan orang mcm tuh? Yeahh korang akan cakap sedangkan nabi boleh maafkan umatnya tak kan kita tak boleh? Well, kita manusia kan. Mananye sempurna. Kita mana boleh berpura-pura maafkan orang tu sebab orang sekeliling cakap 'sedangkan Nabi boleh maafkan umatnya'. So kau pun pretend maafkan dia padahal dalam hati siapa je yg tahu.

Mungkin boleh kau maafkan dia tapi boleh ke nak terima dia balik as a friend or whatever lah?Pada aku nak maafkan dia pun kena buat satu keputusan yg susah apetah lagi nak terima dia balik. So, apa pendapat korang? Boleh korang maafkan and terima orang mcm tuh balik?

FORGIVE but NOT FORGET. Setuju?



THANKS FOR READING

6 karut mengarut:

ANYS AMYRA said...

sebab dia penting dan kita sayang dia jadi kena laa maapkan dan terima balik tp kena berhati-hati dan kena maki2 sikit supaya dia tau kita masih ingat apa yg dia pernah buat.

siapa ni babyy?hehe.

Anonymous said...

orang sume buat salah. tak leh la nak aspect sume org buat betul and kalau dia buat salah kat kau and kau rasa kau mmg betul betul tak leh nak maafkan dia, cube kau tanye dia knape dia buat cm tu. mesti ada sebab. at least, bila kau tanye dia sebab ape dia buat, mesti kau boleh kasi dia fikir balik knape dia buat bende tu. mase tu, kau kire cm tak yah buat apape dah la. kau tanye je. no hal la. bende boleh setel.

SHAFIQAH SHARMEEN said...

anis : hahaha part yg maki2 sikit tu aku suka. org mcm ni mmg kena maki2 sikit. eh maki banyak lahh biar dia ingat betul2. hehe takde sape laa kan. saje je suarakan pendapat. cehhhh.

SHAFIQAH SHARMEEN said...

Anonymous : well aku setuju dgn pendapat kau sb kita tak boleh aspect yg mana baik yg mana jahat. kdg2 yg baik tu lahh yg sanggup buat jahat kat kita kan. hehe

cik² iDORA said...

shaff shaff.
i know how it feels . ehee
so, for me, maafkan je tapi mcm biasa la.
kita cuma perlukan masa, pnjg atau pndek itu kita takan tahu. but still, just take ur own time to forget about everything that person had done ., :)

SHAFIQAH SHARMEEN said...

dora : huaaa mmg take time kan utk org2 mcm nih. heheh