Kadang-kadang kita perlu menipu.

Aku tau kalau cakap pasal menipu semua orang tak boleh terima. Aku tau bila kita kena tipu semua orang pun marah. Semua orang tak boleh terima kalau kena tipu tapi kadang-kadang kita terpaksa menipu sebab kita nak jaga hati dan perasaan orang lain. Ye, mmg lah orang tak suka kena tipu, tapi kalau kita terlalu jujur dgn seseorang tu and then hubungan dgn orang tu mesti akan ada kesannya. Utk problem ni, kita terpaksa menipu utk beberapa perkara je. And the most reason is kena jaga perasaan orang tu. Betul tak apa yg aku cakap. Setuju tak ?

Contoh yg paling dekat aku boleh bagi bila kita in relationship. Dapat pulak bf yg mcm polis pencen suka tanya mcm2. Kena pulak ex-bf kau call, lama pulak tu. ha hambek kau kena soal tot tet tot tet dgn bf kau. Takkan lah bf kau tny dgn siapa gayut td, kau pun jawab je ex-bf kau. Mmg lah isytihar perang ketiga nama nye tu. Lepas tu terus mogok taknak layan seminggu. Mmg benda yg melibatkan ex ni senang je nak jadi isu. And the best solution kau terpaksa menipu. Maybe kau boleh tipu ckp kwn perempuan, kawan lama. Tapi kalau bf kau jenis sempoi and sporting bab kawan laki ni kau ckp jelah si Abu call dia tanya ni mintak pendapat ni tot tet tot tet pandai-pandai lah cari point nak tipu. Mcm tak biasa pulak menipu. Huehuehue. Kita tipu sb kita taknak benda mcm ni jadi isu and problem kat hubungan kita kan. So, tak salah lah menipu pun. Dah ex kau yg tiba-tiba meroyan call, bukan kita tau pon kan. Bukan kita mmg keep in touch pon dgn ex tu. Tp kalau kau mmg sdg ber-scandal dgn ex kau tu , tu dah lain case lah. Itu mmg menipu yg takde maaf bagimu! End.

Sometimes, boleh jadi jugak bila kita berkawan kan. Jujur sgt kadang-kadang tak menyelesaikan masalah pun. Bukan kita berniat nak tipu tp sebab kita nak jaga hati dan perasaan kawan kita. Betul tak ? Alaa dulu kita kecik-kecik selalu kena kelentong dgn mak kita. Kau nak aiskrim melalak satu kampung dengar, mak kita pujuk cakap tak boleh makan aiskrim nanti gigi semua rongak. Ha hambek kau. Nampak tak permainan dia ? Mak kita bukan nak tipu kita tapi dia taknak kita makan aiskrim sb nty gigi kita rosak. Takde lah rongak pon. Nampak benor menipunyeee. Itu je. Hehehe

BYE.


THANKS FOR READING

2 karut mengarut:

teeha said...

setuju . jadi penipu yang bijak , heee

SHAFIQAH SHARMEEN said...

@Teeha : kannn. tau takpe !